Een trauma is iedere gebeurtenis in je leven die te groot is om in een keer te verwerken. Denk aan een ongeluk, persoonlijk verlies, het ondergaan of getuige zijn van geweld of een natuurramp. Ook gebeurtenissen in het verleden kun je als traumatisch ervaren hebben. Zoals verwaarlozing als kind, scheiding of het plotseling verliezen van (een van) je ouders. Als er niet voldoende ruimte en ondersteuning was voor je natuurlijke reactie kun je een trauma ontwikkelen.
Je kunt kort na een trauma problemen krijgen, maar ook jaren nadat de gebeurtenissen plaatsvonden. In elk geval heeft het trauma aandacht nodig. Als die aandacht er niet komt, zal het steeds weer naar boven komen. Dat kan verschillende vormen aannemen: bijvoorbeeld lichamelijk onvoldoende verklaarbare klachten (SOLK), maar ook onrust, nachtmerries, angsten, hartkloppingen, oppervlakkige ademhaling tot paniekaanvallen. Dit zijn allemaal symptomen van posttraumatische stress (PTSS).
In feite is het spanning die je niet wilt voelen die zich vastzet in je zenuwstelsel. Vaak realiseer je je niet dat onverwerkt trauma je klachten in stand houdt. Je ratio houdt je lichaam tegen om dat te doen wat het van nature wil doen: zich ontladen.
Misschien realiseer je je niet dat je nog iets moet verwerken. Wellicht herken je wel het terugkerende gevoel van hulpeloosheid of onmacht. Misschien heb je zelfs een specifiek trauma waar aan je wilt werken. Of koppel je je lichamelijk onvoldoende verklaarbare klachten na lange tijd aan een (ontwikkel)trauma.
Lichaamsgerichte traumatherapie (of Somatic Experiencing, SE) is hiervoor een goede behandeling. Bij SE draait het om voelen en ondergaan van lichamelijke sensaties in het hier en nu zoals warmte, hartslag en tintelingen. Je krijgt weer aandacht voor wat goed voor jou is. Zo help je je lichaam de spanning beetje bij beetje los te laten. Daardoor nemen de stresssymptomen vaak sterk af. In plaats van overleven kan je weer echt leven.
Wil je meer informatie over mijn werkwijze? Of heb je interesse in een kennismakingsgesprek waarin we samen bespreken hoe ik je kan begeleiden? Neem dan contact met me op via e-mail. Praktische informatie over de behandeling, tarieven en vergoedingen vind je hier.